Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Video recruitment: tips voor de recruiter

Sinds afgelopen maart is de wereld veranderd, ook voor recruiters. Maar gelukkig begint het normale leven weer langzaamaan vorm te krijgen. Op steeds meer plekken wereldwijd zien we een gefaseerde heropening van de scholen, horeca en kantoren. De intelligente lockdown kwam echter abrupt en heeft veel van onze creativiteit gevraagd en een sterk beroep gedaan op ons aanpassingsvermogen. De grootste uitdaging voor recruiters was het voortzetten van de processen, zonder fysieke gesprekken met kandidaten. Ook binnen de huidige anderhalve-meter-samenleving blijft dit een kwestie. Video solliciteren blijkt gelukkig een uitkomst te bieden. Sommige recruiters zijn hier al langer mee bekend, bijvoorbeeld omdat zij internationaal werven. Voor velen is het echter een nieuwe werkwijze. Daarom hebben we een aantal tips verzameld om je op weg te helpen en een inzicht te geven in de mogelijkheden op het gebied van video recruitment.

Neem de dataprivacy in acht

Als ad hoc oplossing kiezen veel recruitment professionals voor generieke videoconferentie tools als Skype, Google Hangouts of zelfs WhatsApp videobellen. Tot op een bepaalde hoogte volstaan deze middelen en stelt het de gebruikers in staat hun sollicitatiegesprekken voort te zetten. Tegelijkertijd mist dit type software een aantal belangrijke functionaliteiten en vereisten, in vergelijking met voor recruitment ontwikkelede video tools. Een belangrijk punt hierin betreft de ingebouwde functionaliteit om data te beheren volgens de principes van de AVG-wetgeving. Specifieke video recruitment platforms respecteren de strengste technische en organisatorische veiligheidsstandaarden. Gebruikers voeren sollicitatiegesprekken met kandidaten, waar dan ook ter wereld, in een veilige omgeving en met de essentiële kandidaat goedkeuring. Kun je momenteel niet gebruikmaken van een dergelijk platform, ben er dan wel van bewust dat dataprivacy vereist is en probeer hier volledig aan te gehoorzamen. Communicatie is hierbij cruciaal; informeer kandidaten over het proces en zorg er bijvoorbeeld voor dat zij de mogelijkheid hebben bepaalde data te laten verwijderen.

Blijf professioneel en representatief

Laten we eerlijk zijn: een van de grootste voordelen van thuiswerken is dat je lekker je joggingbroek aan kunt houden. Niemand ziet wat er zich onder het bureau afspeelt, dus geen enkel probleem. Let er echter wel op dat je er voor de rest representatief uitziet wanneer je jouw kandidaten online ontmoet. Over het algemeen geldt dat je je het beste precies zo kunt voorbereiden als voor een face-to-face gesprek:

  • Zorg dat je ontspannen overkomt. Voor jou als recruiter zijn de eerste online ontmoeting misschien ook spannend. Bereid je goed voor en maak een aantal testopnames om jezelf terug te zien.
  • Houd alle documentatie paraat. Denk aan het cv, het LinkedIn profiel, de functieomschrijving en al het andere waarnaar je eventueel wilt verwijzen.
  • Loop van tevoren door je script heen. Zorg hierbij voor een gestructureerde aanpak met vragen die inzicht geven in de competenties van de kandidaat.
  • Voer je het gesprek samen met collega’s? Bereid dit dan gezamenlijk voor. Wanneer alle panelleden bewust zijn van hun specifieke taak kom je georganiseerd over en ga je doelgericht te werk.
  • Bekijk van tevoren hoe de kandidaat jou in beeld krijgt. Zorg hierbij voor professionele uitstraling, zowel qua kleding als qua achtergrond.
  • Je bent inmiddels vast bekend met het beroemde BBC News interview. Informeer huisgenoten of collega’s van tevoren over het gesprek om een dergelijke situatie te voorkomen.

 • Boven alles: wees op tijd! Omdat je geen rekening hoeft te houden met files of OV-vertragingen, is een veelgemaakte fout precies op tijd in te loggen. Voor zowel de recruiter als kandidaat zijn er echter, juist bij een video-interview, genoeg zaken die vertraging kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de internetconnectie, webcam of geluidsinstellingen. Start ruim op tijd, zodat je alles correct kunt configureren en ontspannen het gesprek ingaat.

Creëer een strategie die verder gaat dan live video-interviews

Logischerwijs begonnen de meeste recruiters met live video-interview formats, toen zij abrupt hun face-to-face gesprekken dienden te vervangen. Nu video ook binnen recruitment een blijvende impact lijkt te hebben, is het zaak jouw strategie hierop aan te passen. Door gebruik te maken van een specialistische video recruitment tool, kun je een hoop winnen aan efficiëntie én stappen maken op het gebied van employer branding. Een combinatie van live video-interviews, vooropgenomen vraaginterviews en video-pitches geeft recruiters een completer beeld, eerder in het proces. Dit maakt de pre-screening sneller, eerlijker én leuker. Daarnaast zorgen videovacatures voor een enorme conversieverhoging, om betere kandidaten aan te trekken.

Heb je vragen over hoe jij jouw video recruitment strategie kunt verbeteren? Neem dan contact op met een expert van Ubeeo of Cammio. Samen helpen we jou een veilig en doelgericht proces in te richten.