Flexibele sollicitatieformulieren

Veel van onze klanten gebruiken verschillende sollicitatieformulieren voor verschillende vacatures. Logisch eigenlijk, want niet alles is voor iedere functie relevant. Van een starter op de arbeidsmarkt wil je misschien nog wel een cijferlijst ontvangen tegelijk met een motivatie en cv, maar bij iemand met 10 jaar werkervaring is een cijferlijst niet relevant. Vanaf maart 2016 kunnen klanten ook aan een bestaand formulier enkele functiespecifieke vragen toevoegen als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de vraag om een portfolio voor een designer-vacature. Flexibele sollicitatieformulieren zorgen voor de juiste informatie per vacature!

sollicitatieformulieren

Killerquestions

Krijg je veel sollicitaties binnen die helemaal niet voldoen aan het gevraagde profiel terwijl je vacaturetekst wel de juiste informatie bevat? Dan is het mogelijk om zogenaamde killerquestions op te nemen helemaal vooraan in het sollicitatieproces. Is een rijbewijs verplicht? En wil je dat sollicitanten zonder rijbewijs niet verder kunnen in de procedure? Dat soort vragen zijn in te stellen als killerquestion. Kandidaten die de vraag in dit geval met ‘ nee’ beantwoorden, kunnen niet solliciteren.

Scoringsvragen

Gaan killerquestions je net te ver, maar heb je wel duidelijke voorkeuren voor bepaalde antwoorden op vragen, dan kan je ook scoringsvragen toevoegen aan je sollicitatieformulieren. Voorbeeld: Hoeveel jaar ervaring heb je in vakgebied A? En dan een meerkeuzen antwoord met 3, 5, 8 en 10 jaar. Je kunt een score toekennen per antwoord. De score wordt zichtbaar voor de recruiter in het sollicitatieformulier in het backoffice en in de lijst met kandidaten. Op basis van de score kan je een vervolgactie nemen, zoals uitnodigen, afwijzen of in file houden.

Multi-sectie formulier

In Nederland komt het niet vaak voor dat een sollicitatieformulier echt lang is. Bij onze Engelse klanten gebeurt dat wel regelmatig. Om de kandidaat niet eindeloos te laten scrollen, kunnen we een fomulier opdelen in verschillende secties. Zo zou je een sectie ‘Persoonlijke gegevens’ kunnen maken, een sectie ‘Werkervaring’ en een sectie ‘Motivatie’ bijvoorbeeld. Het lijkt een miniem verschil, maar voor de kandidaat komt het een stuk gebruiksvriendelijker over.

Functiespecifieke processen

Ubeeo ATS is modulair opgebouwd en biedt behalve functiespecifieke sollicitatieformulieren ook een flexibel in te richten proces. Een proces voor vacature A kan andere stappen bevatten dan het proces van vacature B.