Laatst had ik overleg met mijn Engelse collega’s over onze nieuwe website. Er was duidelijk meer verkeer op de website, maar helaas was het weigeringspercentage (de bounce rate) op de homepage explosief gestegen. Dat zijn dus bezoekers die de site openen en direct weer vertrekken. Vreemd, want in Nederland zagen wij dit juist niet. Het viel mij op dat op onze .com-site veel verkeer kwam van 4webmasters.org en www1.social-buttons.com. Verkeer met een weigeringspercentage van 100% en een gemiddelde sessieduur van 0 seconde.
Wat bleek het geval? Er is niks mis met onze homepage, maar met de metingen in Google Analytics. We hebben last van referral spam!
Bij referral spam lijkt het alsof een bezoeker via een site op jouw site is gekomen, maar in werkelijkheid bestaat de bezoeker niet. Als je weet dat het bestaat, is het heel makkelijk te herkennen. Het gaat uitsluitend om het verkeer op de homepage met een weigeringspercentage rond de 100% en een hele korte sessieduur.

Door een fout in Google Analytics is het mogelijk om nepbezoeken in te schieten. Referral spam is niet gevaarlijk, maar zorgt er wel voor dat je cijfers in Google Analytics niet meer kloppen.
Waarom bestaat referral spam? Volgens de uitvinder Popov A. Vitaly alleen voor de lol en om Google dwars te zitten. Waarschijnlijk verdienen deze spammers aan de Google Analytics gebruikers die op de doorverwijssites komen.
Last van referral spam? Weg ermee!
Eigenlijk zou Google er zelf iets aan moeten doen. Bijvoorbeeld door de fout op te lossen. Zolang dit niet het geval is, kan je extra voorzorgsmaatregelen nemen. We hebben er zelf een aantal getest en de volgende maatregelen zijn effectief:
- Aan de websitebeheerder vragen om via het .htaccess bestand een aantal domeinen te blokkeren. Op ohow.co staat een goed voorbeeld.
- Aan Google Analytics een aantal filters toevoegen om de bekende spam referral sites te filteren. Op viget.com staan een paar goede voorbeelden.
- In Google Analytics de optie “Alle treffers van bekende bots en spiders uitsluiten” aanzetten.