« Naar nieuwsoverzicht

Ubeeo Nieuws

Het laatste nieuws & onze visie op online recruitment

Flexibele sollicitatieformulieren: voor iedere functie één die past!

03 maart 2016 G+ Nieuws
2016-03-03

Veel van onze klanten gebruiken verschillende sollicitatieformulieren voor verschillende vacatures. Logisch eigenlijk, want niet alles is voor iedere functie relevant.

Moet iemand een rijbewijs hebben? Dan wil je dat direct weten, maar voor een functie waarbij iemand niet reist, is die vraag niet nodig. Van een starter op de arbeidsmarkt wil je misschien nog wel een cijferlijst ontvangen tegelijk met een motivatie en cv, maar bij iemand met 10 jaar werkervaring is een cijferlijst niet relevant. En aan interne kandidaten die via intranet solliciteren, vraag je waarschijnlijk minder dan aan een externe kandidaat die je nog niet kent. Vanaf maart 2016 kunnen klanten ook aan een bestaand formulier enkele functiespecifieke vragen toevoegen als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de vraag om een portfolio voor een designer-vacature.

Als je verschillende formulieren hebt, kies je in het Ubeeo backoffice eenvoudig de juiste.

Scoring- & killerquestions
Krijg je veel sollicitaties binnen die helemaal niet voldoen aan het gevraagde profiel terwijl je vacaturetekst wel de juiste informatie bevat? Dan is het mogelijk om zogenaamde killerquestions op te nemen helemaal vooraan in het sollicitatieproces. Is een rijbewijs verplicht? En wil je dat sollicitanten zonder rijbewijs niet verder kunnen in de procedure? Dat soort vragen zijn in te stellen als killerquestion. Kandidaten die de vraag in dit geval met ‘ nee’ beantwoorden, kunnen niet solliciteren.

Gaat dat te ver, maar heb je wel duidelijke voorkeuren voor bepaalde antwoorden op vragen, dan kan je ook scoringsvragen toevoegen. Voorbeeld: Hoeveel jaar ervaring heb je in vakgebied A? En dan een meerkeuzen antwoord met 3, 5, 8 en 10 jaar. Je kunt een score toekennen per antwoord. De score wordt zichtbaar voor de recruiter in het sollicitatieformulier in het backoffice en in de lijst met kandidaten. Op basis van de score kan je een vervolgactie nemen, zoals uitnodigen, afwijzen of in file houden.

Multi-sectie formulier
In Nederland komt het niet vaak voor dat sollicitatieformulieren echt lang zijn. Bij onze Engelse klanten gebeurt dat wel regelmatig. Om de kandidaat niet eindeloos te laten scrollen, kunnen we een formulier opdelen in verschillende secties. Zo zou je een sectie Persoonlijke gegevens kunnen maken, een sectie Werkervaring en een sectie Motivatie bijvoorbeeld. Het lijkt een miniem verschil, maar voor de kandidaat komt het een stuk gebruiksvriendelijker over.

multisection sollicitatieformulieren